Bauhaus
Het Bauhaus geloofde dat een mooiere omgeving kon bijdragen aan een betere maatschappij, waarbij het onderscheid tussen ambachten en kunst moest vervagen en alle disciplines samensmelten in één Gesamtkunstwerk. Dit ideaal moest vooral in architectuur zichtbaar worden, zoals al uit de naam blijkt.
Tijdens deze reis volgen we haar turbulente bestaan van Weimar naar Dessau en Berlijn en duiken in het gedachtegoed, de sleutelfiguren en haar blijvende invloed — een invloed die decennia lang in o.a. de Verenigde Staten voelbaar zou blijven.
Berlijn: Metropool tussen twee werelden
In deze reis gaan we op zoek naar de sporen van de verdwenen DDR en de vaak pijnlijke geschiedenis van de Duitse hoofdstad.
Bilbao en Bodegas
De crisis in de zware industrie en scheepswerven van Bilbao in de jaren 80 leidde ertoe dat de gemeente het roer radicaal omgooide en een ambitieus plan ontwierp, dat begon in 1997 met de bouw van het Guggenheim museum aan de oever van de Nervion rivier en dat uiteindelijk een ware toeristische ‘boom’ en de regeneratie van de hele stad tot gevolg had.
Boedapest
Boekarest
Bremen, Worpswede en Fischerhude
In het midden van een voormalig turfstekersgebied vinden we de kunstenaarsdorpjes Worpswede en Fischerhude. We bezoeken ook de nabijgelegen stad Bremen en de beroemde Bremer Kunsthalle.
De Amsterdamse School in Groningen
Volgens het Nederlands Architectuur Instituut zijn er nergens buiten Amsterdam zoveel gebouwen in de Amsterdamse Schoolstijl te vinden dan juist in de Stad en Provincie Groningen.
De Harz het groene hart van Duitsland
Het Harzgebergte, gelegen in het hart van Duitsland, biedt niet alleen prachtige natuur, maar herbergt ook een rijke geschiedenis. In de Middeleeuwen maakte het deel uit van het machtige hertogdom Saksen, waar een groot deel van de Duitse cultuur vorm kreeg. Na de onderwerping van de Saksen door Karel de Grote speelden kloosters en het aartsbisdom Maagdenburg een cruciale rol in de vroege middeleeuwse geschiedenis. De Harz combineert vandaag de dag eeuwenoude verhalen met adembenemende landschappen, wat het de perfecte bestemming maakt voor reizigers die zowel avontuur als cultuur zoeken.
De onbekende Loire
Het begon met de verovering door de Normandische hertog Willem van het koninkrijk Engeland in het jaar 1066. Daardoor kwam Willem de Veroveraar, als leenman van de Franse koning op gelijke hoogte met zijn vorst en leenheer in Frankrijk te staan. Die situatie zou gedurende eeuwen de verhoudingen tussen beide koninkrijken bepalen.
Groninger Jonkers
Groninger Kerken
Nergens zijn zoveel expressieve goed bewaarde kerken te vinden als in Groningen. Godsdienstwetenschapper Saskia van Lier vertelt u hierover en neemt u mee langs de mooiste kerkjes van de provincie.
Helsinki
Onder leiding van onze reisgids ontdekken we het hedendaagse Helsinki, bezoeken toonaangevende musea en krijgen inzicht in het denken van de moderne architecten zoals Alvar Aalto.