Kunstreis Rome

Kunstreis Rome

6 daagse reis

Dag 1, We vliegen rechtstreeks naar Rome. Na aankomst maken we een wandeling door het oude centrum. We zien een aantal beroemde plekken zoals Piazza Navona, het Pantheon en de kerk San Luigi dei Francesi met beroemde werken van de 17e eeuwse schilder Caravaggio. Na afloop eten we samen in een trattoria in de stad.

Dag 2, Vandaag zien we de oudheden van Rome in een bijzondere setting. Het prachtige Museo Montmartini ligt iets buiten het centrum en is niet erg bekend bij het grote publiek. Voorheen was het een elektriciteitscentrale uit de laat 19e eeuw in prachtige Art Nouveaustijl. Met de enorme collecties van het bekendere Museo Capitolini worden hier wisseltentoonstellingen gehouden. Het contrast met de industriële architectuur en aanwezige machines is indrukwekkend en mooi.
Na de middagpauze bezoeken we de grote basiliek San Giovanni in Laterano. Dit was tot de 14e eeuw de residentie van de pausen. Het is één van de zeven pelgrimskerken van Rome en de belangrijkste van de vier pauselijke basilieken in de stad. Oorspronkelijk is de basiliek gesticht in de 4e eeuw door keizer Constantijn, maar werd door een aardbeving in de 9e eeuw vrijwel geheel verwoest. Na eeuwen verwaarlozing werd de huidige barokkerk in de 17e eeuw grotendeels herbouwd door de Napolitaanse architect Luciano Fontana. Verdere renovaties werden gedaan door Francesco Borromini, een leerling en concurrent van Gian Lorenzo Bernini, Van deze laatste gaan we ook nog veel zien deze dagen. In de indrukwekkende basiliek zijn veel kunstwerken en heilige voorwerpen uit diverse tijdsperiodes te zien. De bronzen deuren zijn van de oude Romeinse curia.

Dag 3, Ook vandaag beginnen we buiten het centrum van Rome. we brengen een bezoek aan de EUR. Het is een woonwijk en een financieel centrum, uitgekozen door Mussolini om de Esposizione Universale di Roma ( de wereldtentoonstelling ) te houden. Vanwege de oorlog is de tentoonstelling niet doorgegaan maar de architectuur staat er daarentegen nog wel. Vormgegeven onder leiding van architect Marcello Piacentini, kan dit worden beschouwd als een moderne variant van de ideale stad uit de Romeinse tijd en de renaissance (Citta Ideale).
De basis architectuur is opvallend wit en strak in een vereenvoudigde neoclassicistische stijl die tijdens het fascisme gebruikelijk was. We wandelen langs de opvallendste gebouwen over brede lanen en wegen en zien een totaal ander Rome dan gebruikelijk!

Na de pauze gaan we naar de 12e eeuwse kerk San Clemente in de buurt van het Colosseum maar doorgaans meestal overgeslagen door toeristen. De kerk heeft prachtige mozaïeken in Byzantijnse stijl en een cosmaten-vloer. Wat deze kerk echt bijzonder maakt is dat er nog een kerk onder zit, de oude San Clemente uit de 4e tot 5e eeuw. Er is zelfs nog een diepere laag, waardoor je onder de San Clemente op het oude romeinse stadsniveau uit de eerste eeuw komt.

Dag 4, Vanochtend bezoeken we Galleria Borghese, één van de mooiste musea van Rome. De villa is in de vroege 17e eeuw gebouwd voor kardinaal Scipione Borghese, om zijn kunstcollectie in onder te brengen. Deze kunstcollectie was één van de grootste van Rome en bestaat uit schilderijen, beeldhouwwerken en antiquiteiten. In de prachtige interieurs zijn barokke beelden van Bernini te zien en ook schilderijen van Caravaggio en Titiaan. Hierna is de middag vrij te besteden.

Dag 5, We maken een wandeling over de Quirinaalheuvel, één van de grootste heuvels van Rome ( het terrein is vrij vlak ). We lopen voornamelijk langs de Via XX Settembre en passeren zeer fraaie kleine barokkerkjes van onder andere Bernini en Borromini. De kerken van Bernini zijn echte totaalkunstwerken waarbij het exterieur, interieur, beeldhouwwerken en decoraties een eenheid vormen. In de Santa Maria della Vittoria zien we bovendien één van zijn beroemdste beeeldengroepen van de Heilige Theresa. Ook bekijken we Michelangelo's Santa Maria degli Angeli, vlakbij het station. De ruimte van deze kerk is eigenlijk deel van een antiek badhuis en is in de 16e eeuw door de meester vormgegeven tot de grandioze kerk die het nu is. In de kerk zien we onder andere de 18e eeuwse Meridiana Clementina, een meridiaan om de dag van Pasen goed te voorspellen.
's Middags bezoeken we het palazzo Doria Pamphili, een palazzo in het centrum van Rome uit de 16e eeuw met een prachtige kunstcollectie. Een palazzo 'off the beaten track' waardoor je er doorgaans rustig kunt genieten! In de Galleria bevinden zich meesterwerken van o.a. Caravaggio, Velasquez en Claude Lorrain. Vanavond eten we gezamenlijk in de omgeving van ons hotel.

Dag 6, Vanochtend staat een bezoek aan de kleine Villa Farnesina op het programma. De renaissance villa is gebouwd in de 16e eeuw voor bankier Agostino Chigi. Ze kwam ongeveer 80 jaar later in handen van kardinaal Alessandro Farnese. We zien hier wereldberoemde fresco's van Rafaël en Sebastiano del Piombo. Een mooie afsluiting van deze bijzondere reis. Vanmiddag vliegen we terug naar Amsterdam.

Heeft u nog een vraag ?

Laat u informeren door onze reisspecialisten
Ganzevoortsingel 2-1
9711 AL Groningen

050 - 368 48 28
info@asgard.nl
www.asgard.nl


Aangesloten bij: