Baltische Landen

Baltische Landen

10 daagse reis

vr 14 juli
"1. Julia Ergaeva is een uitstekende reisleidster. 2.De hotels waren goed, behalve die in Pärnu. 3.In Pärnu was niet veel te beleven, wel mooie houten huizen, een beetje vergane glorie. Daarvoor in de plaats zou een extra dag in Tallinn beter zijn. Als je persé naar Pärnu wilt is een koffiestop voldoende. 4.Verder alleen maar lof! Asgard: De komende reis in september logeren we een dag langer in Tallinn naar aanleiding van de verkregen informatie. Dank hiervoor."

ma 10 juli
"Vorige week woensdag terug gekomen van de Asgard reis naar de Baltische landen. Hoewel ik vaak kunst- en cultuurreizen heb gemaakt, beschouw ik deze reis als een cultuurreis. De kunst was er wel, maar voornamelijk op de vrije middagen door mij zelf ingevuld. De Asgardreis is mij goed bevallen. Wij hebben voornamelijk de hoofdsteden bezocht. Prachtige Hanzesteden. De stadsgidsen waren in 2 van de 3 steden Engelstalig. Ik begrijp, dat dat niet ander kan, maar een Nederlandstalige gids heeft wel mijn voorkeur. Gelukkig was dat in Tallin met Martijn het geval. Alle lof aan hem. Onze gids Julia concentreerde zich voornamelijk op de historie van de 3 landen en haar eigen ervaringen. Ze heeft architectuur gestudeerd en van haar kennis had ik meer verwacht. Wat meer begeleiding in Tallin in het Kadriorg park en KUMU museum zou mogelijk zijn geweest. Het reizen in een kleine groep is erg prettig gebleken. De hotels waren met uitzondering van het Wasahotel in Parnu uitstekend. Ook de gezamenlijke maaltijden waren een groot succes. Mede ook door de keuze van de restaurantjes door Julia. Een tip voor volgende reizen naar de Baltische landen is het Mark Rothko museum in Daugavpils. Al met al een geslaagde reis. Het is zeker voor herhaling vatbaar opnieuw met Asgard. te reizen."

di 5 augustus
"Mooie, interessante reis, die de recente, vaak dramatische geschiedenis dichtbij brengt. Prima hotels, gunstig gelegen vlak bij de oude binnensteden. Prima reisleiding."

do 12 juni
"Goed verzorgde reis met redelijke hotels. Ik had gelukkig rustige kamers. Diner op de eerste avond was, op de soep na, slecht. De bestelde wijn uitermate slecht. Goede gidsen. Bert Kleipool"

zo 20 oktober
"Het was voor ons de eerste stedenreis in groepsverband en onze 19e stedenreis met een bevriend koppel (dus 18 keer met zn vieren alleen). Wij zijn zeer tevreden over het gemak (=alles is geregeld wat betreft logies en vervoer), over de lokale gidsen, over de hoeveelheid vrije tijd. We zijn ook zeer tevreden over onze reisbegeleider, Libbe Terpstra die de kunst verstaat om met mensen van allerlei pluimage respectvol om te gaan en toch duidelijk aan te geven wat er verwacht wordt van de groepsleden. Voor ons lag het tempo te laag als we met de groep een uitstap deden (in of buiten de stad). We begrijpen dit wel, gezien de fysieke conditie van sommige deelnemers, maar dit is een reden waarom wij in het vervolg (voorlopig) toch niet voor een groepsreis zullen kiezen. Verder gaat onze voorkeur uit naar minder chique hotels. Het hotel dat het beste bij ons paste is dat in Vilnius. Dat in Tallinn juist niet. Wij hebben graag comfort en stilte (om te slapen) maar geen 5 restaurants enz. Daarbij was het ontbijtbuffet in het hotel in Vilnius bet beste (vers fruit). Wat het programma betreft: de afwisseling stad en land vonden wij O.K., zo zagen wat wat meer dan alleen de drie steden. We houden echter niet van kastelen. Een tip zou kunnen zijn dat mensen die zich voor deze reis hebben ingeschreven gewezen wordt op de mogelijkheid om in Riga een voorstelling in de opera bij te wonen. Wij boekten op voorhand een voorstelling en waren daar zeer tevreden over (zowel over de voorstelling zelf als over het doorbrengen van een avond in het mooie operagebouw). Met vriendelijke groet, Jan en Marieke Van Opstal-Vandepitte"

vr 27 september
"Wij hebben genoten van de reis naar de Baltische staten. De reisleider was geweldig. Ook de gidsen hebben hun steentje bij gedragen aan het succes. Het hotel in Vilnius was goed. In Riga slecht vooral de bedden en in Talin matig"

do 26 september
"Ik heb erg genoten van deze reis. Interessante steden en landen en een erg prettige reisleider Libbe Terpstra met humor en zorg en aandacht voor de reizigers. De kans is groot dat ik vaker met Asgard mee ga! Enkele verbeterpuntjes: - het hotel in Riga is prachtig, maar 's nachts erg veel lawaai aan de voorkant - het hotel in Talinn is erg luxe, maar de temperatuur op de kamer is slecht te regelen en de airco lawaaierig - de tijd in Riga is feitelijk korter dan in de andere steden, terwijl dat juist de grootste stad is....... "

ma 5 augustus
"Interessante reis in gebied dat te weinig aandacht krijgt. Met de Baltische landen werd de moedernegotie afgewikkeld en deze moedernegotie vormde een voorname v bron van onze welvaart en Gouden eeuw.v Mooie steden, alle diensten goed verzorgd. Tallin (binnenstad Disneyland) kan in twee dagen. Riga fantastische stad. Parnu verdient meer aandacht evenals Kaunas. Vilnius boeiende stad. Pas bij deze reis realiseer je je wat het sovjetimperium voor een menselijke en materiële schade heeft aangericht in deze mooie landen. Ook de Duitsers hebben een vreselijke terreur uitgeoefend. Het bloeiende Joodse leven werd door hen vrijwel vernietigd. Het prijspeil was hoger dan ik dacht. Lees voor de reis het mooie boek van Jan Brokken "Baltische Zielen". Een mooie reis met een goede gids (Gerard van der Kamp) "

ma 24 september
"Een goede geplande reis, met voldoende ruimte voor individuele invulling. In iedere stad een interessante rondleiding als uitgangspunt. Verder maakten ook andere bezienswaardigheden naast de 3 hoofdsteden deel uit van het programma. "

vr 31 augustus
"Goed verzorgde, interessante reis! Genoten van de ontwikkelingen in alledrie de landen. Leuk reisgezelschap, goed eigen vervoer en deskundige reisleiding. De hotels waren goed, het laatste in Tallinn vonden we als groep het minst geslaagd door de massaliteit."

zo 26 augustus
"Zo'n reis verzinnen en door zo'n geschikt persoon te laren uitvoeren is een kunst. Maar de grootste kunst is en wordt nog steeds volbracht door de Esten, Letten en Litouwers die wij bezochten en hun kunsten (bouwen en herbouwen) aanschouwden en fotografeerden. Dit hebben we daar geleerd van de plaatselijke gidsen en Gerard (dus een 8 1/2 !). De uitgekozen hotels waren ook prima, helaas die in Riga te dicht bij een disco gebouwd. InVilnius heb ik nog een Zondagavond in een niet al te schoon academisch ziekenhuis gelegen, maar werd voor middernacht al genezen verklaard. Gerard zat ons toen in de receptie van het hotel op te wachten; heeft mij zeer goed gedaan. Maandagmorgen kon ik weer mee. De reis was ook prima. Het Embrear vliegtuig bracht ons comfortabel en op tijd op en neer. 2X2 seating is ideaal en het interieurgeluid was om te zoenen. Terug stapten we niet over maar uit en in in Tallin. Zo raak je geen koffers kwijt. Als we niet ouder worden gaarne nog zo'n reis Asgard."

vr 24 augustus
" Ik ben erg tevreden over de reis naar de Baltische landen. We hebben veel gezien en gehoord. Er is echter één minpuntje. Onze chauffeur/gids had enkele dagen twee groepen onder zijn hoede. Dat is niet wenselijk. Stel dat er met een toerist van de ene groep iets zou gebeuren terwijl de chauffeur de andere groep van het vliegveld haalde en bezig moest houden. Ook vond men dat een reisleider steeds bij de groep moest zijn. "

wo 22 augustus
"De heer van den Braber en ondergetekende zijn uiterst tevreden over de reis naar de Baltische landen. De kennismaking met deze gebieden en hun hoofdsteden was een eye opener. Wij hebben het ook zeer gewaardeerd dat er veel ruimte was om daar zelf op ontdekkingstocht te gaan. Alle lof ook voor de reisleider/chauffeur Gerard van der Kamp die optrad als een kundige en enthousiaste gids en het gezelschap niet verveelde met al te veel informatie. Aan te raden is om in het hotel in Riga kamers te vragen die niet aan de straatzijde liggen aangezien het daar 's nachts zeer onrustig is. En het verdient aanbeveling een ander restaurant in Vilnius te zoeken. De kelder waarin het diner van matige kwaliteit werd geserveerd was moeizaam bereikbaar en onaangenaam door geluid en temperatuur. Maar verder niets dan lof voor deze fantastische reis. "

ma 20 augustus
"Het was een aangename relaxte reis met een prima chauffeur/reisleider. We hebben in deze 10 dagen erg veel gezien. terwijl er tijd genoeg was voor eigen initiatieven. Loes Kampfraath."

vr 17 augustus
"De reis naar de Baltische Staten is echt een aanrader. In een relatief kort tijdsbestek zie je heel veel. Naast de geplande rondleidingen en excursies zijn we er in de "vrije" tijd ook zelf op uit getrokken. Juist op die momenten ontmoet en spreek je de inwoners en dat is heel erg leuk. De bevolking werkt hard aan de ontwikkeling van hun land. Dit zie je in alle drie de landen, ook al doen ze het allemaal op een andere manier. "

wo 15 augustus
"Formule van veel vrije tijd, na gezamenlijke maaltijden in iedere nieuwe stad en introductie door stadsgids de volgende morgen is prima bevonden. Alleen was de maandagmiddag/avond in Tallinn rondlopen te lang daar er geen musea open waren, waar je ook in geval van regen binnen kunt gaan. Meer info over de sociaal-economische situatie per land centraal aan de groep en ook info over wat er in iedere stad nog ëxtra"te zien is naar verschillend interesse gebied is gewenst. Zonder dat is jullie reisgidsje niet genoeg. De grootte van de groep was prima!"

di 14 augustus
"De reis naar de Baltische landen is ons goed bevallen. Het was een verrassing te zien hoe deze jonge staten zich ontwikkelen. Ze liggen aan de rand van de gangbare bestemmingen en zijn pas recent goed in beeld gekomen. De organisatie door Asgard was goed, de vertrektijden en ontmoetingsplaatsen werden duidelijk aangegeven en de reisleider was deskundig en behulpzaam Wat we hebben gemist was de gidsfunctie (van de reisleider) bij het bezoek aan paleis Rundale en kasteel Trakai. Daar waren we als bezoekers aan onszelf overgeleverd en dat is bij deze omvangrijke attracties niet handig. We lopen dan stiekum mee met een andere groep die wel een gids heeft, maar dat zou niet nodig moeten zijn. De reisleider zit immers buiten bij de bus te wachten maar zou liever de groep moeten begeleiden."

ma 6 augustus
"De reis was heel interessant. Goede Nederlandse reisleider, goede lokale gidsen, goede verdeling tussen de tijd voor de collectieve activiteiten en de vrije tijd, goede hotels. Ik zal Asgard aanbevelen in de gesprekken met vrienden en familie. P. Colijn"

zo 5 augustus
"Goed opgezette reis,met veel afwisseling in de te bezoeken plaatsen. De gidsen waren prima evenals de reisleider. Onze groep van 9 personen was een prettig gezelschap. Asgard als firma komt vast nog weleens opnieuw op mijn vakantielijst. "

za 4 augustus
"Wij hebben de reis als zeer geslaagd ervaren: goed georganiseerd, prettig klein gezelschap, comfortabel busje, ervaren reisleider. Goede lokale gidsen in de bezochte steden behalve de gids in Tallinn. Goede hotels, maar in Tallinn mocht het hotel wel wat kleiner zijn, meer passend bij de sfeer van het gezelschap. De reis is een aanrader voor wie van cultuur houdt !"

ma 30 juli
" - De 'Reisformule' heb ik als prettig ervaren; naast rondleidingen ook voldoende 'eigen tijd'. - Gidsen: in Vilnius en Riga ruim voldoende; wat betreft de gids in Tallinn wil ik u adviseren naar een andere om te zien; de huidige gids bleek haar praatlesje goed uit haar hoofd geleerd te hebben maar ze had zeer weinig 'feeling' met de groep. Het was zo nu en dan gênant te zien dat meerdere groepsleden zich van haar afkeerden als ze aan het spreken was. - Hotels: prima. Het hotel in Tallinn had niet mijn waardering qua sfeer: het is te groot, te massaal en te onpersoonlijk hoewel het natuurlijk wel dicht bij het centrum gelegen is. - De groepsgrootte: ideaal en met ons eigen busje een prima combinatie. - De groep: zoals iemand uit de groep het uitdrukte:"Het leek wel een familieclubje". Fijne groep. - Reisleider/annex chauffeur: André is een uiterst vriendelijke, accurate en behulpzame reisleider die ons onderweg ook nog allerlei interessante info verstrekte. Hij is een goed chauffeur die geen enkel risico nam. Ik voelde mij veilig in het busje. Resumerend: Op enkele te veranderen/verbeteren onderdelen na een reis waaraan ik met plezier heb deelgenomen Geert Vink Doorn"

ma 30 juli
"Deze reis heeft volledig aan onze verwachtingen voldaan. Niet alleen door de inhoud van het programma,maar ook de zeer prettige reisleider."

za 8 oktober
"ik vond de reis een goede balans tussen de steden en de natuur in deze 3 Baltische landen. Libbe was geweldig als reisleider en in deze 10 dagen hebben we echt een goede indruk kunnen krijgen van de geschiedenis, wat nogal wat is ! Fijn is om ook de trots van de mensen op hun eigen onafhankelijkheid te voelen, de de creativiteit van deze jonge naties."

di 27 september
" Ik had U afgelopen Vrijdag al een e-mail gestuurd,waarin ik jullie bedankte voor de goede zorgen aan mij besteed en mijn dank aan Libbe. De reis was voortreffelijk en zat goed in elkaar.Een hele leerzame ervaring en ik zal er anderen op attenderen,dat ze er geen spijt van hebben als ze bij jullie boeken Bedankt voor alles. groetjes:C v. d, Hark-siebelink "

ma 26 september
"Niemand kan er iets aan doen dat het weer slecht was, voor het overige was het een prima reis. Eigenlijk heb ik geen enkele klacht, alles was goed. Ik heb er geen spijt van integendeel. Met vriendelijke groeten"

ma 26 september
"De reis naar de Baltische Staten was een prima keus. Er is bijzonder veel te zien en te beleven. Lees je wel in voor vertrek want er zit een grote geschiedenis achter deze steden. Neem goede schoenen mee en voor de wat ouderen onder ons eventueel een wandelstok. In Tallin kan je die goed nodig hebben (Laat je ijdelheid thuis) want dat is minder erg dan vallen op de kinderhoofdjes. Wat betreft de gidsen ter plaatse, zou van mij de gids in Tallin wel wat langer ingezet kunnen worden. Twee uur is te kort voor deze stad."

zo 14 augustus
"Zoals wij U reeds via het door U gezonden enqueteformulier hebben medegedeeld, hebben wij deze reis met het hoogste cijfer beoordeeld. met vriendelijke groet, Rita & Kees ten Broek"

za 6 augustus
"Onze reis naar de Baltische Landen heeft al onze verwachtingen overtroffen. Wat een bijzondere landen: Estland, Letland en Litouwen en wat een prachtige hoofdsteden: Tallinn, Riga en Vilnius. Er is veel moois bewaard gebleven in deze steden, zowel vanuit de Middeleeuwen als daarna. Vooral de ommuurde stad Tallinn heeft een bijzondere sfeer, die weer geheel anders is dan b.v. de vele Art Nouveau gebouwen in Riga of de vele kerken in Vilnius. Voor iedereen valt er wel wat te zien en te beleven: vele musea, prachtige kerken van allerlei gezindten, mooie oude wijken, straatjes, volop gezellige terrassen en ga zomaar door. Een reis is echter pas echt geslaagd wanneer deze begeleid wordt door een bevlogen reisleider. Onze reisleider André heeft ons door zijn enthousiasme en grote kennis van geschiedenis van deze landen en ervaringen van haar inwoners een bijzonder boeiende reis bezorgd. Tel daarbij op de lokale gidsen in elke stad, die alle moeite hebben getroost om ons heel veel over hun land en stad te vertellen, dan begrijpt iedereen dat wij heel erg genoten hebben. Deze reis is een echte aanrader voor wie van geschiedenis houdt, gekoppeld aan mooie steden en heerlijke terrassen waar het goed toeven is. Omdat we de beschikking hadden over een eigen bus (max. 18 personen) van Asgard, waarmee we de afstanden tussen de hoofdsteden af gelegd hebben, én die bus door de eigen reisleider werd bestuurd, is ons gevoel van een bijzondere vakantie nog versterkt. En - niet onbelangrijk- ook het prettige gezelschap van de overige groepsleden heeft deze reis voor ons een bijzondere meerwaarde gegeven. Kortom: een dikke 10! Fam. Scheffers-van de Zandschulp, Utrecht"

do 4 augustus
"Juwelen van steden, cultuur, natuur zijn ons zichtbaar geworden evenals de moed en opofferingen van de bevolking gedurende en na de bezetting door de verschillende vreemde mogendheden. Een heel boeiende reis naar drie zeer verschillende landen. Plaatselijk "verteld en vertaald" door drie welbespraakte locale gidsen. De begeleiding door Andre van Amerongen, zijn kennis en enthousiasme, persoonlijke inbreng en aandacht voor een ieder van de dertien reizigers was geweldig. Het van Asgard ontvangen pocket-informatieboekje is heel handig; aanvullen met een plattegrond per te bezoeken plaats zal het absoluut onmisbaar maken! Het was een fijne reis. Irene Veldhuizen"

do 4 augustus
"Positief, een aan te bevelen reis."

do 21 juli
"In het algemeen hebben we een positief gevoel over de reis naar de Baltische landen. Desalniettemin zijn er toch enkele punten die enig commentaar behoeven. Wij vinden de combinatie reisleider-chauffeur niet goed. We begrijpen de - economische - reden natuurlijk wel, maar zouden dit vanuit ons standpunt toch graag anders zien. Het busje vonden we niet erg comfortabel, de stoeltjes waren vrij krap, en je kon geen dingen (reisgids, water, enz.) kwijt, anders dan bovenin het rek. Voor een kort traject is dit niet erg, voor een tocht van enkele uren vonden we dit niet prettig. Het programma heeft er geen rekening mee gehouden dat er een nationale feestdag in Litouwen was, zodat museumbezoek of andere bezienswaardigheden niet mogelijk waren. Bovendien werden we de eerste middag min of meer losgelaten, nog voordat je wist welke dingen de moeite waard waren om te bezichtigen. Dit waren enkele opmerkingen die we op uw verzoek hebben gemaakt. We willen niet de indruk maken dat we alleen negatief denken over de reis, zoals we boven reeds aangaven hebben we een positief gevoel overgehouden. "

vr 1 oktober
"Ik heb Uw schriftelijk enqueteformulier al ingevuld teruggezonden met enkele opmerkingen, die ik uitdrukkelijk GEEN aanmerkingen noemde! Samenvattend: er zijn altijd kleine verbeteringen aan opzet en uitvoering van een reis mogelijk natuurlijk, maar we zijn zeer tevreden over deze reis. U heeft een nog kleine, maar opvallend vriendelijke organisatie. We zijn al wat ouder en hebben vrij veel al gezien, mogelijk hebt U aan ons daarom niet een jarenlange trouw klant, maar we zullen zeker nog een poosje uitzien naar wat U te bieden heeft. Ik heb dan ook nog (maar) een paar suggesties schriftelijk doorgegeven, waar we mogelijk nog in zouden zijn geinterresseerd. Nivard "

Heeft u nog een vraag ?

Laat u informeren door onze reisspecialisten
Ganzevoortsingel 2-1
9711 AL Groningen

050 - 368 48 28
info@asgard.nl
www.asgard.nl


Aangesloten bij: