De Graanrepubliek On Tour

De Graanrepubliek On Tour

2 daagse reis

do 3 augustus
""De Graanrepubliek on Tour" is een interessant arrangement. Na het lezen van dit informatieve boek is het een bijzondere ervaring om met de auteur Frank Westerman op pad te gaan en te reizen door het prachtige landschap van zijn boek. We zijn op 16-17 juli 2017 mee geweest en hebben erg genoten. Inhoudelijk was het een prima tour! Maar altijd zijn er punten te verbeteren, laten we die dan ook maar noemen. De start van het arrangement behoeft iets meer aandacht. Zo verbaasde het ons dat niemand de deelnemers namens Asgard verwelkomde en een korte kennismaking ontbrak. Kennelijk moet Frank Westerman dat doen ...? Gezien de combinatie boek-met-streekbezoek lijkt het ons van belang te weten wie van de deelnemers het boek gelezen heeft en welke vragen/gewenste discussiepunten er naar aanleiding van het boek/onderwerp zijn. Het bevordert het gesprek met elkaar. Andere tips. Werk met een grote gedetailleerde stafkaart of ander plattegrond-materiaal om tijdens de lezing duidelijk te maken waar wat zich afspeelde en waar de rondreis precies heen voert. Helaas reden we nogal snel door het landschap. We hebben niet achter de gevels van een of meer herenboerderijen en stallen gekeken. Ook hebben we geen (nazaat van een) herenboer gesproken en ook Geert-Jan Molema troffen we niet thuis. Dat behoeft een betere voorbereiding! Hierdoor kan de tweedaagse tour meteen ook een ťchte twťťdaagse arrangement worden. Want dat was het toch niet helemaal. Met onze opmerkingen willen we een bijdrage leveren aan een nog betere arrangement, maar we willen niet zeggen dat we niet genoten hebben. Dat hebben we wel. Hartelijke dank voor deze interessante trip. Corry van der Pol & Floris Hin (U mag onze reactie gerust met naam en toenaam op de website plaatsen)"

za 29 juli
" Wij vonden het een hele boeiende reis, waarbij we veel hebben opgestoken van de geschiedenis van het Groningse land en zijn bewoners. Ook de verzorging onderweg was prima geregeld."

za 29 juli
"Als je het boek de Graagrepubliek hebt gelezen moet je het gebied ook bezoeken. Dan komen de beelden die het boek bij lezing oproept, tot leven. Het landschap laat zich lezen. En zeker als de reis wordt begeleid door de schrijver zelf. Aardig is ook dat je de ervaringen deelt met andere mensen. Dan wordt ook duidelijk dat het thema landbouw, natuur en recreatie, politiek nog even actueel is. De excursie kan aan beleving winnen als we hadden kunnen spreken met huidige bewoners. Maar bovenal beleef het landschap! Dat zegt ook al veel."

ma 24 juli
"Mijn reis naar De Graanrepubliek On Tour was leerzaam, en erg gezellig. Dit. soort reisjes, daar ben ik erg voor in. Ge weldig misschien komt er nog eens een bespreking met een rondreis."

ma 29 augustus
"De Graanrepubliek stond allang op mijn verlanglijstje. Man, zus en zwager hadden zin om mee te gaan. Het was boeiend en interessant, Frank Westerman is een prima verteller en laat de kleine historie resoneren in de grote geschiedenis en dit alles werd aanschouwelijk gemaakt door de trip naar de Graanrepubliek in het mooie Groningse land. De thuisreis heb ik gebruikt om diverse passages uit het boek weer te lezen, de verhalen gingen door alle indrukken van lezing en excursie meer leven . Een zeer goed concept. Allen zeer bedankt. Asgard doorgaan met dit soort trips. Namens ons vieren, Adie Steen "

zo 24 juli
"een uiterst boeiende en zeer informatieve tour, die zichtbaar en voelbaar zijn stempel drukte op mij en mijn mede-reisgenoten. De schrijver en uitnodigende verteller en reisbegeleider, Frank Westerman, wist het verleden tot leven te laten komen en dit te verbinden met het heden waardoor wij er niet aan konden ontkomen ons deel te gaan voelen van het landschap waar we doorheen trokken.Meer inzicht in en begrip voor de aldaar wonende bevolking lijkt een logisch gevolg.Het "lezen"van het landschap en de deskundige chauffeur maakten van deze tour een verrijkende ervaring. Gť Boerhave-Smit"

ma 18 juli
"De lezing en de reisbegeleiding door Frank Westerman waren erg informatief en heeft heel veel extra inzicht in de streek en de historie gebracht. Zeer aan te bevelen voor mensen die het boek interessant vinden."

ma 31 augustus
"Zowel de lezing door Frank Westerman als de dagtocht was een hele fijne beleving. Het boek gaat leven en veel wordt nog duidelijker. Het gezelschap was erg prettig geÔnteresseerd en de stemming was heel positief De stops tussen door waren vooral ook door het prachtige weer heel bijzonder om een oud smokkelpaadje te lopen Nieuw Statenzijl stop met koffie oa prachtig . De lunch in de oude boerderij was heel verzorgd net als de rondleiding daar Andre een fijne "chauffeur"en Frank een geweldige verteller. Ontvangst en verblijf in het Asgard hotel was zeer goed Voor alles nog maals Hartelijk dank Indruk maakte ook vooral de Heer Gert-Jan Molema met zijn aanpak Het was echt FIJN Tot ziens"

ma 1 juni
"Overtrof alle verwachtingen. Aanwezigheid van schrijver zelf speelde daarbij een grote rol. Verzorging in hotel en vooral ook het restaurant/ herenboerderij in de avond was heel goed.overal met vriendelijke en professionele bediening.Optreden van buschauffeur was top! Al met al allemaal zeer de moeite waard."

ma 1 juni
"Overtrof alle verwachtingen. Aanwezigheid van schrijver zelf speelde daarbij een grote rol. Verzorging in hotel en vooral ook het restaurant/ herenboerderij in de avond was heel goed.overal met vriendelijke en professionele bediening.Optreden van buschauffeur was top! Al met al allemaal zeer de moeite waard."

di 10 juni
"Op 7 & 8 juni jl. maakten wij de excursie naar de graanrepubliek met Asgard Reizen en o.l.v. Frank Westerman. Het was een plezierig en interessant programma onder deskundige en plezierige leiding. Groningen blijkt een interessante provincie om aandacht te geven."

di 10 juni
"Aan de organisatie van Asgardreizen. Wij hebben de Graanrepubliek on Tour gedaan. Het was echt fantastisch. Het idee om frank Westerman in te zetten en met een busje door Groningen te rijden, het was een goede zet. Het hotel was ook helemaal top. De meisjes/vrouwen die ons geholpen hebben aan de balie.,gewoon ouderwets goed. Wij kijken uit naar de gids voor volgend jaar. Ik zie nu dat ik die nu al kan aanvragen. Voorpret is ook leuk"

za 1 juni
"Destijds hebben wij het boek van Frank Westerman uitgespeld. De aan De Graanrepubliek gewijde 24-uurs excursie vonden wij dan ook een schot in de roos. De lezing was zeer boeiend en hetzelfde kan worden gezegd van de bustocht de volgende dag. Het hele boek gaat leven. Leuk om aan de Duitse zijde van de Dollard te beginnen in het land van 'grootvader' Mansholt. De lunchlocatie was verrassend. Mooie en lekkere lunch, aardige rondleiding. Het logeren in het Asgard-hotel is ons goed bevallen."

vr 31 mei
"Zaterdagavond 25 en zaterdag 26 mei stonden voor mijn vader en mij in het teken van De Graanrepubliek. Enkele maanden ervoor hadden we allebei het boek van Frank Westerman gelezen, we hadden het dus nog levendig in ons hoofd zitten. Als je dan zo ondergedompeld wordt in dat boek is dat heel bijzonder. Bovendien is Oost-Groningen een heel bijzondere streek met een roerige geschiedenis. Dat het (voor de meeste mensen) ook nog een uithoek van Nederland is, geeft het gebied alleen maar meer karakter. Zaterdagavond nam Westerman ons aan een informeel tafelgesprek al mee door het boek De Graanrepubliek, zondag werden we per bus door Oost-Groningen gevoerd, en dan met name door het Oldambt. Ik vond een geweldige ervaring en heb genoten. En ik kom zeker nog een keertje terug."

ma 27 mei
"Een prachtige korte reis onder leiding van een zeer inspirerende Frank Westerman. De echte graanrepubliek van het Oldambt heeft voor mij gezicht gekregen. Ondanks het koude weer van 26 mei j.l. een hartverwarmende ervaring. Goed hotel en reis van Asgard prima verzorgd. Een aanrader! "

vr 28 september
"Op de avond voorafgaand aan de rondreis gaf Frank Westerman een zeer levendige beschrijving over het leven en werk van Mansholt. Hij deed dat erg enthousiast en doorspekte zijn verhaal met prachtige anekdotes. Ook legde hij uit hoe het gebied van de graanrepubliek was ontstaan uit de zeer zware en unieke kleisoort :Dollard klei, scherp gescheiden van de gronden daarnaast. Ook de bevolking vertoonde kenmerkende verschillen, qua politieke overtuiging en financieele mogelijkheden (arm en rijk). Dit alles ter introductie van de rondreis de volgende dag. Met alles wat wij hadden gehoord en ons tijdens de tour nog werd verteld konden wij "het land lezen". Een ware bodemkundige kent het land door de grond op de tong te proeven. Onze literator liet ons het land kennen door het te lezen. Ook veel van uit de geschiedenis bekende namen uit het gebied kwamen tijdens de toer tot leven en verklaarden ook hun aandeel in de ontwikkeling van het gebied. Een zeker aandeel in de ontwikkeling had en heeft de heer Mollema, wiens bedrijf als laatst werd bezocht. Een gedeelte van zijn bedrijf is en werd omgebouwd tot een jachthaven bij Beerta. De uitleg van hetgeen tot nu toe is verwezenlijkt en hetgeen nog op stapel staat getuigt van veel durf en hoop voor de toekomst. De tour eindigde in de museumboerderij Hermans Dijkstra met een uitstekende lunch en een prachtige rondleiding door de boerderij. De rondrit was een boeiende excursie van begin tot eind. Ik zou de leuze " Er gaat niets boven Groningen" willen aanvullen met: "Ja toch wel: De Graanrepubliek en de Blauwe Stad" "

do 27 september
"Hele leuke reis onder zeer professionele begeleiding. Frank Westerman kent het gebied op z'n duimpje en vertelt boeiende verhalen over de herenboeren, hun invloed en natuurlijk over Sicco Mansholt en zijn politieke drijfveren. En daarnaast is het Groninger landschap natuurlijk een echte aanrader! "

ma 24 september
"Geweldige reis, alles was goed in orde: hotel, ontbijt, lunch en natuurlijk de begeleiding van Frank Westerman!!"

ma 24 september
"Alles was even perfect, het hotel, het weer, het gezelschap dat was geinteresseerd en allerlei boeiende links met het onderwerp door werk of belangstelling had, de chauffeur met zijn keurige uitspraak van het Nederlands, waar hoor je dat nog anno 2012 en zijn vakkundige rijstijl en dan naturlijk waar het allemaal om draaide, de inleiding van Frank Westerman (het was of ik weer op de collegebanken in Wageningen zat voor een opfriscursus) het leuke en gevarieerde programma en Frank's onvermoeibare en deskundige toelichtingen. Het was voor mij een van de hoogtepunten van de uitstapjes dit jaar."

ma 24 september
"De reis 'Graanrepubliek on Tour' met Frank Westerman op 21/22 september 2012 is een bijzondere ervaring. Je maakt kennis met een periode uit de gechiedenis van Nederland die heel heftig is geweest, en die doet denken aan films als Novocento. De setting van prachtige hereboerderijen die we bezochten, het markante landschap met haar overweldigende weidsheid; de verhalen over wat zich daar in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld maken van deze reis een onvergetelijke ervaring. De uitstekende en ook gezellige begeleiding door de staf van Asgard maken een en ander nog eens extra de moeite waard. Een pareltje, deze reis ! "

ma 24 september
"Wij waren deelnemers aan "De Graanrepubliek on tour" Doordat we het boek gelezen hebben, was onze belangstelling gewekt. Het behandelt een periode die we zelf hebben meegemaakt en als agrariŽrs zijn we uiteraard geÔnteresseerd in de landbouwpolitiek. Frank Westerman is een boeiend verteller en zowel van de lezing op vrijdagavond als van zijn verhalen onderweg, hebben we genoten. Door de rondrit door Het Oldambt, hebben we een goede indruk gekregen van de ontwikkeling van het gebied door de jaren heen. We vinden het een prachtige excursie, voor herhaling vatbaar en van harte aanbevolen bij toekomstige deelnemers. Ook de ontvangst, de kamer, het ontbijt en de begeleiding door gastheer en gastvrouw, perfect! Jan en Rikie van der Klugt-Romijn. "

di 26 juni
"Zaterdag de lezing zeer boeiend,Frank is een vlotte verteller De uren vlogen om. Zondag helaas met regen,toch een pracht tocht,zou hem weer over willen doen met droog weer dan is het nog meer genieten. Het bezoekje aan Hr.Molema verrassend en daarna de lunch prima. Al met al een geslaagde dag."

ma 25 juni
"Het was een fantastische dag. Goed begeleid door Frank Westerman die ons meevoerde naar datgene waarover hij geschreven heeft. Hij opende onze ogen voor het land en het landschap, gaf ruimte voor eigen inbreng en bracht zijn enthousiasme voor het onderwerp van zijn boek op ons over. De chauffeur wist ons langs kleine weggetjes door het land te loodsen en stopte op tijd om ons het land ook buiten te laten ervaren. De lunch kon op geen betere locatie gebruikt worden, geheel passend in het onderwerp van de excursie. Alle hulde voor de organisatie en de daarbij betrokken personen. "

ma 25 juni
"Het was een interessant week-end : Frank Westerman een boeiend verteller; lekker los uit de pols, af en toe afdwalend, zichzelf tot de orde roepend, en terugkerend naar de hoofdlijn ! Geen geprevel vanaf een geschreven tekst; lekker en levend met een grote schat aan wetenswaardigheden ; het is dat er in mijn denken geen 10-en bestaan,maar anders ! Zijn boek De Graanrepubliek met handtekening, datum en reisorganisatie op de titelpagina verheugd in ontvangst genomen ! Lekker geslapen in, of doe je dat op , een Pullman (?) bed; laten we maar zeggen op een Pullman -matras. Spic en span voerden in de kamer de scepter Verantwoord ontbijt, dus op de biologische tour. Het is dat de weergoden hun kans zagen de dag er op ! Gewoon de bus uit en onder de plu genieten; een mooi landschap met een vergane glorie, waarvan de grote , sommige, wat op achterstand in het onderhoud getuigende boerderijen. De priemende ogen van Sicco Mansholt voelde ik af en toe ! De destijds protesterende ex-boer en nu ondernemende jachthaveneigenaar met graagte aangehoord met een van levenslust bruisend verhaal. De warme lunch overheerlijk en vooral de rondleiding in de boerderij van de Herenboer Hermans Dijkstra de moeite waard. En tenslotte lang leve het Oldambt en de Dollard ! En bedankt Asgard !"

Heeft u nog een vraag ?

Laat u informeren door onze reisspecialisten
Ganzevoortsingel 2-1
9711 AL Groningen

050 - 368 48 28
info@asgard.nl
www.asgard.nl


Aangesloten bij: