Ieper

Ieper

3 daagse reis

Korte reisbeschrijving:
Dag 1: via de sluizen van Nieuwpoort naar Ieper
Dag 2: museum Flanders Fields, mijnkraters, museum Hill 62, Passendale
Dag 3: via Diksmuide en begraafplaats Vladslo terug naar Nederland

1e dag, We reizen naar Nieuwpoort waar we de sluizen van de IJzer bekijken. Deze sluizen bleven door hardnekkig verzet van de Belgen in handen van de Geallieerden. Daardoor konden ze de lage kuststrook tussen Ieper en de zee onder water zetten en de Duitsers tegenhouden. Vandaar gaan we aan het eind van de middag naar ons hotel in Ieper. Na het welkomstdiner wonen we de ceremonie van de ‘Last Post’ in de Menense Poort bij ter herdenking aan de gesneuvelde Britse soldaten. In de poort zijn de namen van rond 58.000 gevallenen gebeiteld.

2e dag In de ochtend brengen we een bezoek aan het ‘In Flanders Fields’ museum in de herbouwde Lakenhal van Ieper. Na de lunch maken we een rondrit en zien een van de mijnkraters in de hoogte van Messines. Hier lieten de Britten in juni 1917 een hele Duitse linie in de lucht vliegen door explosieven die in lange tunnels tot onder de Duitse bunkers en loopgraven waren aangebracht. Via het merkwaardige privémuseum van Hill 62 rijden we naar Passendale met het Tyne Cot Cemetary, de grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld. Van hieruit zien we de stad Ieper op een paar kilometer aan de voet van de heuvel liggen.

3e dag Vanmorgen vertrekken we naar Diksmuide, waar het Belgische en Duitse leger vier jaar lang tegenover elkaar stonden. Een deel van de stellingen, de zogenaamde ‘Dodengang’ is hier gereconstrueerd. Na de oorlog werd in Diksmuide de IJzertoren gebouwd om de offers en het lijden van de Vlaamse soldaten te herinneren. Hierna brengen we een bezoek aan de grote Duitse oorlogsbegraafplaats bij Vladslo. Hier zijn in de loop van vele jaren de stoffelijke overschotten van Duitse soldaten heengebracht, die aanvankelijk elders waren begraven. Onder hen was ook Peter Kollwitz, de zoon van de beroemde Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Zij heeft na de oorlog twee zeer indrukwekkende beelden gemaakt die de begraafplaats nu sieren. Aan het einde van de dag zijn we terug in Nederland.

Heeft u nog een vraag ?

Laat u informeren door onze reisspecialisten
Ganzevoortsingel 2-1
9711 AL Groningen

050 - 368 48 28
info@asgard.nl
www.asgard.nl


Aangesloten bij: