Ieper

Ieper

3 daagse reis

Het regende door alsof een gestoorde godheid in de hemel een kraan had open gezet. Het regende in schermen, in stromen, in watervallen. Het regende zoals geen mens sinds Noach ooit had gezien. Het regende ononderbroken vier dagen en vier nachten langÖ

Op 31 augustus 1917 ging het Britse leger in Vlaanderen in de buurt van de stad Ieper in de aanval. Doel was om de Duitse stellingen op de heuvels ten oosten van de stad te verdrijven. De eerste uren leek de aanval een succes. En toen kwam de regen, dagenlange onafgebroken regenÖ.

Het in drie jaren oorlog totaal kapotgeschoten landschap raakte verzadigd met water. Granaattrechters vulden zich met modder. Een grijs gele slijmerige drab waarin geen stevigheid of houvast te vinden was. Paden waren onzichtbaar of domweg niet aanwezig. En de lucht? Die was behalve vol vallende regendruppels vooral ook gevuld met rond fluitende machinegeweer kogels, huilende granaten en naar knoflook stinkend mosterdgasÖ.

De omgeving van de West-Vlaamse stad Ieper toont nog steeds de sporen en littekens van de gruwelijke strijd van bijna een eeuw geleden. Maar we zien dat het verstrijken van de tijd de sporen heeft verzacht. Boeren bewerken de vruchtbare bodem. Bossen en velden bedekken het zacht glooiende land. Steden en dorpen zijn weer herrezen.

Heeft u nog een vraag ?

Laat u informeren door onze reisspecialisten
Ganzevoortsingel 2-1
9711 AL Groningen

050 - 368 48 28
info@asgard.nl
www.asgard.nl


Aangesloten bij: