Finland en Zweden

Finland en Zweden

9 daagse reis

Finland en Zweden, haat en liefde aan de Oostzee

1e dag We vliegen vandaag naar Helsinki waar we ‘s avonds samen dineren in de stad.

2e dag Vanochtend gaan we per boot naar het unieke vestingseiland Suomenlinna, geplaatst op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Hierna maken we kennis met het oude centrum van Helsinki waar vooral de classicistische werken van de architect Carl Ludwig Engel op prominente wijze aanwezig zijn. Op het senaatsplein Senaatintori, waant u zich in de tijd van de Russische tsaren. We bekijken de Tuomiokirkko, domkerk uit 1852 met zijn indrukwekkende koepels en Corintische zuilen. Verder zien we het Sederholmhuis en de imposante Uspensky-kathedraal. Na een bezoek aan het marktplein Kauppatori, met het classicistische Raadhuis is rest van de middag vrij te besteden.

3e dag Vandaag bekijken we de modernere architectuur van Helsinki. Met de tram gaan we naar de villawijk Eira waar veel Finse Jugendstil te zien is. Hierna reizen we per trein naar Luoma, een plaatsje op ca. 30 km ten westen van Helsinki. In de voormalige villa uit 1902 van de architecten Saarinen, Gesellius en Lindgren is het huidige Hvitträsk museum gevestigd. Na een (korte) wandeling nemen we de trein terug naar Helsinki. Hier bekijken we de beroemde Rotskerk Temppeliaukio-kirkko, gebouwd in 1969 naar een ontwerp van Timo en Tuomo Suomalainen en het Finlandia-huis van Alvar Aalto.

4e dag We verlaten Helsinki en reizen per trein naar de voormalige hoofdstad van Finland, Turku. We bezoeken het oude stadscentrum van Turku, de enige stad in Finland die behoorde tot het Hanze-netwerk. 's Middags is er vrije tijd om bijvoorbeeld het Slot Turunlinna., tegenwoordig historisch museum of het mooie openluchtmuseum te bezoeken.We besluiten de dag met een gezamenlijk diner.

5e dag Vanochtend steken we per cruiseschip via de Finse archipel de Oostzee over naar de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar we in het begin van de avond aanmeren.

6e dag Vandaag beginnen we met een bezoek aan het Vasamuseet, waar we het 17e eeuwse oorlogsschip dat 333 jaar op de bodem van de Oostzee heeft gelegen, in volle glorie kunnen bekijken. Na de lunch varen we met het pontje naar Gamla Stan (de oude stad). Met onze deskundige lokale gids maken we een stadswandeling door het oudste gedeelte van Stockholm, waar we o.a. het Kungliga Slottet (Het Koninklijk Paleis) en het ‘Riddarhuset’ (het Ridderhuis) bekijken.

7e dag Het nieuwe en chique Stockholm staat vanochtend centraal. Het Sergelstorget (Sergels plein) is hiervan het hart met als hoogtepunt het Kulturhuset, symbool van het Zweedse modernisme. In de wijk Östermalm zien we de Kungsträdgarden (Koningstuin), de Kungliga Operan (Koninklijke Opera 1898), het Kungliga Dramatiska Teatern ( Koninklijke Schouwburg) en het warenhuis NK (Nordiska Kompaniet. 's Middags kunt u op eigen gelegenheid bijvoorbeeld één van de Stockholmse musea bezoeken zoals het bijzondere kunstmuseum Thielska Galeriet, met werk van onder andere Edvard Munch en August Strindberg.

8e dag Vanochtend krijgen we een rondleiding in het Stadshuset (stadshuis), ontworpen door Ragnar Östberg. Na een verkwikkende koffiepauze gaan we met de bus naar Södermalm. We merken dat dit deel van de stad een eigen sfeer heeft en genieten van het fraai uitzicht over Stockholm. Aan het eind van de middag varen we met de boot langs de mooie Zweedse scherenkust naar het dorpje Vaxholm. Daar sluiten we de dag af met een gezamenlijk diner.

9e dag Vertrek naar de luchthaven Stockholm voor de rechtstreekse terugvlucht naar Amsterdam.

Heeft u nog een vraag ?

Laat u informeren door onze reisspecialisten
Ganzevoortsingel 2-1
9711 AL Groningen

050 - 368 48 28
info@asgard.nl
www.asgard.nl


Aangesloten bij: