100 jaar Bauhaus en het nieuwe bouwen

100 jaar Bauhaus en het nieuwe bouwen

7 daagse reis

1e dag, Vandaag gaan we op weg naar Weimar: de stad waar het Bauhaus opgericht is. Onderweg bezoeken we de Fagus fabriek in Alfeld an der Leine, waar we ook een rondleiding krijgen. Deze schoenleestenfabriek (1911-13), ontworpen door Walter Gropius en Adolf Meier, was baanbrekend in haar nieuwe vormgeving met haar wanden van glas en modern vormgeving.

2e dag, Vandaag volop aandacht voor het begin van het Bauhaus. Zo bezoeken we in het net vernieuwde Neues Museum de tentoonstelling Van de Velde, Nietzsche und die Moderne um 1900, hetgeen een goede achtergrond geeft op de beginperiode van het Bauhaus. Verder bezoeken we het nabijgelegen Bauhaus museum en gaan we naar de Bauhaus universiteit, waar we een rondleiding krijgen. Deze universiteit werd door Henry van de Velde ontworpen. Hij was de grondlegger van de Großherzoglich-Sächsische Kunstgewerbeschule in Weimar, voordat deze door Gropius zou worden overgenomen en opging in het Staatliches Bauhaus. Tot slot staat Haus am Horn op het programma, ontworpen door Georg Muche en gebouwd voor de Bauhaus tentoonstelling van 1923. De nieuwbouwwijk Neues Bauen am Horn wordt hierbij niet vergeten.

3e dag, Na een bezoek aan Haus Hohe Pappeln (1908), de privewoning van Henry van de Velde, vertrekken we naar Dessau. Voordat we naar ons hotel gaan bezoeken we eerst de Siedlung Dessau-Törten, ontworpen door Walter Gropius als modelwijk voor sociale woningsbouw.

4e dag, We beginnen de dag met het Bauhaus schoolgebouw. Walter Gropius kreeg hier de vrije hand en ontwierp hier een schoolcomplex precies volgens het Bauhaus gedachtegoed: functioneel en met prachtige details. Ook bezoeken we de Meisterwohnungen: de huizen voor de afdelingshoofden van de school die inmiddels goed gerenoveerd zijn. De middag is voor het Bauhaus museum met haar zeer omvangrijke collectie.

5e dag We vertrekken in de ochtend naar Berlijn. Daar maken wij eerst een wandeling door enkele van de meest spraakmakende woonwijken uit dezelfde tijd als het Bauhaus. Zo bezoeken wij de Siedlung Onkel Toms Hütte en de Hufeisensiedlung. Deze twee wijken werden door o.a. Bruno Taut gepland en laten de idealen voor moderne woningbouw volgens het gedachtengoed van het Nieuwe Bouwen op indrukwekkende manier zien.

6e dag, We beginnen de dag met een rondleiding door de Bundesschule des ADGB. Deze voormalige vakbondschool werd gerealiseerd door o.a. Hannes Meyer, de tweede directeur van het Bauhaus. Vervolgens gaan we naar het intieme Lemke huis, gerealiseerd door Mies van der Rohe. In de middags staat een bezoek aan de tentoonstelling “original Bauhaus” in de Berlinischen Galerie op het programma en we sluiten deze dag af met een wandeling in Siedlung Siemensstadt, aangelegd onder leiding van Hans Sharoun met o.a. werk van Walter Gorpius.

7e dag, Voor ons vertrek naar huis gaan we eerst nog naar het Hansaviertel. Deze bijzondere na-oorlogse modelwijk met werk van Oscar Niemeyer, Walter Gorpius en Alvar Aalto laat goed zien hoe het Nieuwe Bouwen zich in de loop der jaren ontwikkeld had. Ook zullen we natuurlijk het Corbusierhaus bezoeken, onderdeel van het plan maar net iets buiten de wijk gezien de omvang van zijn unieke “woonmachine”.


Heeft u nog een vraag ?

Laat u informeren door onze reisspecialisten
Ganzevoortsingel 2-1
9711 AL Groningen

050 - 368 48 28
info@asgard.nl
www.asgard.nl


Aangesloten bij: